Varför är det så tyst här?

Ja, det har varit tyst på den här bloggen ett tag. Det beror dock inte på inaktivitet – snarare tvärtom. Jag har haft flera roliga och intensiva uppdrag samt andra sysselsättningar bredvid ParsCapere. Jag tänker berätta om dem, eftersom de kommer definitivt att påverka vad som kommer att hända med ParsCapere framöver.

1. Utbildningspaket om NPF, IF, psykisk ohälsa och arbete

Under hösten 2022 har jag som underkonsult i en stor utbildningssatsning tagit fram och hållit i 15 digitala föreläsningar för flera hundra yrkesverksamma som stöttar personer med NPF, IF och psykisk hälsa in på arbetsmarknaden. Jag har föreläst om allt från biopsykosociala perspektiv, till supported employment, till omdömesträning, till positiv psykologi och MI.

2. Kursansvarig i yrkeshögskoleutbildning

Sedan hösten 2022 är jag ansvarig för flera kurser i den 2-åriga yrkeshögskoleutbildningen ”Handledare inom LSS och Socialpsykiatri”. Jag håller i Bemötande och etik samt Habilitering, rehabilitering och digitala verktyg och är även ansvarig för examinationen i utbildningens slut. Den röda tråden i mina kurser är involvering av personer med intellektuell funktionsnedsättning, intersektionalitet och biopsykosocialt perspektiv.

3. Samarbetsavtal med AddGender

Sedan 2021 är jag certifierad normingenjör genom AddGender och har numera även ett samarbetsavtal med de. Förutom att vi gemensamt tar oss an olika konsultuppdrag för att främja jämställdhet och jämlikhet i olika branscher håller jag även i en intern think tank om inkluderande innovation tillsammans med en annan normingenjör.

 

Och nu till det som jag gör utanför ParsCapere:

4. Projektledare i Arvsfondenprojektet ”Relationer som funkar”

Sedan 2021 arbetar jag 4 dagar i veckan som en av projektledarna i Relationer som funkar som FUB Uppsala län äger. Vi vill förbättra möjligheterna till nära relationer för personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism. Vi har en tankesmedja med personer med IF och autism som kommer med input på vad som behöver förbättras och hur och har flera projektanställda med IF och NPF. Mina arbetsuppgifter är projektledning, extern kommunikation, administration, handledning, hålla i fokusgrupper, skapa material ,… ja, vi är ett projekt med stor drivkraft, ADHD-kreativitet, autism-struktur och IF-närvaro. Om du vill läsa mer kan du göra det på vår facebook och instagram relationsomfunkar. Jag skriver även regelbundet på LinkedIn inlägg med #RelationerSomFunkar.

5. Studier i Funktionsnedsättning och samhälle  

Utöver det har jag även under de senaste tre åren pluggat Funktionsnedsättning och samhälle på Linköpings universitet och lärt mig massor om olika funktionsnedsättningar utifrån ett biopsykosocialt perspektiv. Jag har skrivit en B-uppsats om egenföretagande och autism och skriver just nu under våren 2023 min C-uppsats om delaktighet i beslutsfattande och intellektuell funktionsnedsättning.

Så du ser, det är mycket som händer. Jag lär mig nya saker varje dag och får allt djupare insikter om hur fantastiskt det är att vi människor funkar på så olika sätt och kan komplettera varandra. Jag inser också allt tydligare att det utöver mer utbildning om funktionsnedsättningar även behövs strukturella förändringar i samhället. Var jag kommer att landa med dessa insikter vet jag inte än. Jag tar ju också med mig all träning som jag har fått i att tänka strukturerat och långsiktigt, och i att prioritera mellan vad som är viktigt, vad som är viktigt på riktigt, vad som behöver bli bra och vad som behöver bli riktigt bra och att planera in tomrum. Därför finns jag givetvis tillgänglig för föreläsningar, kurser och workshops, även om flexibiliteten är inskränkt just nu. Om du vill veta mer når du mig bäst på mejl: kontakt@parscapere.se