Mode för alla kroppar – en intervju med Mikaela Lastre

En porträtt på Mikaela Lastre
Mikaela Lastre

I veckan hade jag ett trevligt samtal med modebloggaren Mikaela Lastre. Hon och jag har mycket gemensamt i våra visioner och värderingar trots att vi arbetar med olika inriktningar. Sedan 2016 driver Mikaela bloggen Wheelwear om mode för rullstolsburna människor. Hur kom det sig att hon valde just det ämne? Jo, Mikaelas man Kristoffer är rullstolsburen och tack vare honom såg hon vilken stor brist det finns på marknaden. Kläder för rullstolsburna är inte sällan tråkiga och utbudet är litet och bara tillgänglig på nätet. Mikaela startade alltså bloggen för att kunna undersöka marknaden och belysa problemet. Självklart ska alla kunna ha kläder som är snygga och sitter väl!

Genom bloggen växte Mikaelas medvetenhet om problemet och då föddes idén att skapa en verklig förändring: en egen klädkollektion som passar lika bra för alla – det bästa som har hänt under Wheelwears resa! Tack vare ett bidrag från Stiftelsen Ingvar och Katarina Backhamres och ett samarbete med designern Lotta Niemi är klädkollektionen under utveckling och kommer att vara klar under 2021. Klädkollektionen kommer att innehålla byxor, jacka och jeans. Även försäljningen från Wheelwears webbshop bidrar till klädkollektionens utveckling. I webbshopen kan du hitta en tygkasse, en t-shirt, lypsyl, Mikaelas bok ”Våga starta eget” och ett armband med texten ”spine”. 30 % av försäljningen av armbanden går dessutom till Neuroförbundet. På så sätt vill Mikaela bidra till att mer forskning om ryggmärgsskador genomförs. Idag är kunskapsnivån låg och många människor vet väldigt lite om hur livet med en ryggmärgsskada kan se ut. Okunskapen leder till farliga fördomar.

Mikaelas vision är att förverkliga allas rätt till att följa modetrender. Hon vill förmedla kunskap om hur viktigt mode är. Att kunna välja ut olika kläder, varierar stilar och anpassa sina kläder till olika situationer är en självklarhet för många och ska vara möjligt för alla.

En utmaning som Mikaela har upplevt i sin resa med Wheelwear är att hitta investerare. Många tror att marknaden för kläder som är anpassade för rullstolsburna är för liten. Men de missar till exempel att 30 % av alla har ett arbete som innebär att man sitter framför datorn hela dagarna. Kläder som är designade för människor som sitter i rullstol kan alltså vara uppskattade av många fler människor. De missar också faktumet att människor blir äldre och äldre vilket innebär även att fler och fler människor kommer att bli rullstolsburna under livets gång.

För att skapa ännu en verklig förändring vill Mikaela därför börja att föreläsa. Hon drömmer om att utbilda offentliga och privata aktörer samt skolor om att det finns ett behov för kläder som är snygga och sitter väl hos rullstolsburna människor. En klädkollektion, föreläsningar, vilka fler framtidsplaner finns? Ja, klädkollektionen som idag fokuserar på män ska kompletteras med en dam- och barnkollektion. Även ett samarbete med en stor klädkedja ingår i planen. Kläderna ska verkligen vara tillgängliga för alla.

Wheelwears resa fortsätter att vara berikande och inspirerande. Jag rekommenderar dig att följa den på facebook och instagram!